ARCHIEF 1915 - 1977
1947 - De geboorte van het TETEM-pand aan de Hulsmaatstraat [het pand op de voorgrond foto hierboven links]. Het grote TETEM-gebouw op de achtergrond, tegenwoordig in gebruik door ArtEz/AKI, werd al eerdere opgericht in 1915 door Julius H. Roozendaal. Het kreeg toen de naam Twentsche Textiel Maatschappij 'TETEM'.
Deze onderneming ontwikkelde zich tot een waar exportbedrijf, met al voornaamste artikel de karakteristieke moltondeken. Daarnaast produceerde TETEM dweilen, die in hoofdzaak op de binnenlandse markt afzet vonden.
In de jaren dertig maakte TETEM de overstap naar wollen en halfwollen jacquard-dekens, kameelhaar voor de pantoffel-industrie en de zogenaamde imitatie-handgeweven gordijn-, meubel- en bekledingstoffen.
In 1977 - op het dieptepunt van de massale crisis in de Twentsche textielindustrie - viel het doek, volgens de afdeling Twente van de CPN, omdat de bank de geldkraan dichtdraaide.
VINTAGE BLANKET MUSEUM
In het Vintage Blanket Museum in Duitsland vindt je een zeer grote verzameling van dekens die gefabriceerd zijn door de Enschedese textielfabriek Tetem.
Hun passie is om oude en kleurrijke vintage dekens uit de vervlogen textieljaren te verzamelen. Men is vooral op zoek naar dekens van de oude dekenfabrieken in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië (bijv. Tetem, Didas, Aaben). Ze hebben momenteel meer dan 1200 van deze prachtige oude dekens op voorraad.
Nog veel meer [Tetem] dekens vindt je hier in Das Wolldeckenmuseum.
Tetem wollen deken met logo
EEN KIJKJE IN DE TETEM DEKENFABRIEK [vroeger]
Bierkratjes invasie - Tetem 2010 (filmpje)
KUNSTENAAR: PETER VINK N 52 14.053, E 6 53.796 - N 52 13.247, E 6 53.738
Peter Vink besloot om een industriële laser te plaatsen op de schoorsteen van de voormalige TETEM-fabriek, tegenwoordig huisvesting van de AKI/ArtEz.
Vanaf het moment dat de avond valt was een scherpe laserstraal zichtbaar die eindigt op de Grote Kerk op de Oude Markt. Het licht was zo geprogrammeerd, dat het met steeds wisselende
intervallen elke avond in totaal een uur lang te zien was. De cijfers uit de titel verwijzen naar de exacte coördinaten van het begin- en eindpunt. Door het onvoorspelbare verschijnen en verdwijnen was het ervaren van het werk als een ontmoeting onderweg.
De Cultuurmijl is een fysieke route die deel uitmaakt van de bestaande stedelijke structuur van Enschede. Deze route verbindt de binnenstad met de wijk Roombeek en doet en passant de belangrijkste culturele instellingen van de stad aan.
De Cultuurmijl is ook een mentale route, en dat is precies wat het kunstwerk van Peter Vink (1974) zichtbaar maakte. enkele jaren geleden is de laserstraal helaas verwijdert. De gemeente beloofde de laserstraat weer haar werk te laten doen, doch tot op heden is hier niets van gekomen. Lees hier meer van Peter Vink met zijn laserstraal.
VIDEO: KUNSTENAAR: PETER VINK - 2010