Tetem1Lofts

wonen in een oude dekenfabriek

TETEM1 EEN OUDE DEKENFABRIEK GETRANSFORMEERD NAAR LOFTS

TETEM1; wonen in een gebouw met geschiedenis, met allure van het verleden en het comfort van het heden. Waar vroeger de garenmachines draaiden en de weefsters achter de getouwen zaten, zijn sinds 2011 enkele zeer fraaie Lofts herrezen.
Het is dan ook wonen in een gebouw met karakter. Destijds ontworpen door de huisarchitect van de textielfabriekanten in Twente; Gerrit Beltman. Zijn handschrift zie je nog overal terug.

Vier architecten van IAA Architecten uit Enschede zijn aan een unieke klus begonnen nl; verder gaan dan restaureren. Zij ontwikkelden onconventionele appartementen en penthouses met een mondaine, internationale uitstraling van bijvoorbeeld de Docklands in London en Soho in New York.
Het oude, karakteristieke beton-karkas dat de basis vormde van de oude fabriek, is nog steeds zichtbaar aan de buitenkant en bepaalt de maat van de binnenruimtes. Die zijn zonder uitzondering hoog, licht en uitgerust met grote ramen. Industrieel in sfeer, maar tegelijk zo flexibel dat je er alle kanten mee uit kunt.

Illustratie appartement Tetem1

Wonen in TETEM1 betekent bijzonder prettig leven in het industrieel erfgoed van Roombeek: luxe wonen in een boeiende, inspirerende omgeving.
Bijzondere kenmerken zijn o.a. de extra grote vensters, die zorgen voor een enorme hoeveelheid licht in de hoge ruimtes. Deze prachtige appartementen en penthouses zijn zo ontworpen, dat er veel ruimte blijft voor uw individuele invulling.

 Trappenhuis | Etage gallerij Tetem1

In het gebouw zijn 21 Lofts gerealiseerd. Bovenop het complex herbergen nog eens 3 unieke penthouses. Bijna alle appartementen zijn op het zuiden gesitueerd en beschikken over ruime balkons die gelegen zijn aan een groen wijkpark en fraai uitzicht bieden op de wijk Roombeek en de stad Enschede.
Heel mooi is de verbinding met buiten. Door de grote ramen is de buitenwereld zeer aanwezig en blijf je je bewust van de fraaie situering van dit pand binnen het geheel van Roombeek.
 
TETEM1 en Tetem2 [ArtEz/AKI] aan de Stroinksbleek bieden veel kansen voor uitwisseling met de andere culturele en creatieve partners in de buurt. De jaarlijkse rondleiding voor de leergierige studenten van de HAN [hbo opleiding bouwkunde Nijmegen] is daar een mooi voorbeeld van.

TETEM1 is een ontwerp van Harry Abels, ex-directeur van IAA-Architecten uit Enschede en sinds 1 januari 2019 gestart met het nieuwe bureau Abels&Partners in Amsterdam.

Ondanks de nieuwe functie en enkele toevoegingen zoals een parkeergarage aan de achterzijde, bleef de oorspronkelijke vorm van het gebouw volstrekt intact.
Voor de rest bleef alles bij het oude. Zelfs beschadigingen en de aanwezige graffiti op de dragende kolommen en muren bleven gehandhaafd. Heel mooi is de verbinding met buiten. Door de grote ramen is de buitenwereld zeer aanwezig en blijf je je bewust van de fraaie situering van dit pand binnen het geheel van Roombeek:
Nieuwe huizen, nieuwe gebouwen in een grootstedelijk plan waarin herkenningspunten zijn opgenomen.

Het meeste Twentse erfgoed ligt in het hart van de wijk Roombeek zoals ook het Rozendaalcomplex, een deel van de Menkofabriek, en het Balen-gebouw. Dat geldt hier ook voor de restanten van de Twentse Textiel Maatschappij TETEM, opgericht in 1915 als dochteronderneming van de firma Rozendaal. Twee monumentale delen van deze voormalige dekenfabriek trotseerden de tands des tijds en zijn inmiddels op de monumentale lijst geplaatst; het TETEM1 en de portiersloge, nu Studio DOT [architectenbureau] welk tegenover TETEM2 [AKI-ArtEz Hogeschool voor de Kunsten] ligt.

Roombeek dankt zijn naam aan de beek die van oudsher door de wijk stroomt. Aan het begin van de 20 eeuw vestigden zich verschillende textielfabrieken langs deze beek. Ook de aanleg van het spoorlijntje naar Oldenzaal in 1890 maakte Roombeek een geliefde vestigingsplaats. De textielfabrieken Bamshoeve, N.J. Menko, J.J. Rozendaal en de Twentsche Textiel Maatschappij  (Tetem) vonden een plek in het gebied, evenals de Enschedese bierbrouwerij EBB (nu Grolsch) en machinefabriek Thole.

Naast de fabrieken werden wijkjes met arbeiderswoningen gebouwd, zoals het Roomveldje en Kroedhöfte. Door de groeiende concurrentie in het buitenland moesten tussen 1967 en 1977 alle textielfabrieken in Roombeek de deuren sluiten. De gebouwen kwamen leeg te staan en raakten in verval.

Roombeek transformeerde van een bloeiend industriegebied naar een verlaten wijk met verpauperde gebouwen. Maar vanaf 2010 werd de wijk weer langzaam zichtbaarder en er ontstond een creatieve omgeving waar Kunst en Cultuur haar plaats innam.

Behalve aan kunst [Tetem Kunstruimte is een onderzoekend presentatieplatform in een rijk netwerk van creatieve makers en denkers], biedt het op de verdiepingen daarboven dus plaats aan luxe lofts.
 
TETEM1is een baken in het hart van Roombeek, dat bewoners en bezoekers houvast geeft en tegelijkertijd op een plezierige manier een brug slaat tussen verleden en toekomst.

De Stroinksbleek stroomt tussen de achterzijde van de Museumfabriek en ArtEz/Aki en Tetem1 en fungeert daardoor als hotspot in een culturele omgeving die een bijzondere markering van het noordelijke uiteinde van de Cultuurmijl vormt .

 ArtEz/Aki Hogeschool voor de kunsten Enschede       Oude portiersloge 

TETEM1 is dan ook een bijzonder gebouw dat valt onder een Gemeentelijk monument en is een monumentaal erfgoed.