Tetem1Lofts

wonen in een oude dekenfabriek

CULTUREEL ERFGOED

Tetem1Lofts [wonen]
In het noorden van Roombeek in Enschede, aan de Stroinksbleekweg, liggen twee karakteristieke gebouwen van voormalige dekenfabriek Tetem. De fabriekspanden werden in 1915 gebouwd. In 1969, aan het begin van de crisis in de Twentse textielindustrie, viel het doek.

Tegenwoordig huisvest zich in Tetem 21 ruime lofts. Bovenop het complex herbergen nog eens 3 grote penthouses [het pand is in 2011 getransformeerd naar wonen].
De monumentale delen van deze voormalige dekenfabriek trotseerden de tand des tijds en zijn inmiddels ook op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

TETEM1 en 2 aan de Stroinksbleek bieden veel kansen voor uitwisseling met de andere culturele en creatieve partners in de buurt. De Stroinksbleek is daardoor een hotspot in een culturele omgeving die een bijzondere markering van het noordelijke uiteinde van de Cultuurmijl vormt.

Kunstobject Cultuurmijl

Tetem [kunstruimte]
Is gevestigd op de begane grond in het monumentale Tetem pand en beschikt over een prachtige ruimte voor actuele kunst. De sporen van de oude dekenfabriek zijn hier nog overal terug te vinden. 
Tetem is een onderzoekend presentatie-platform in een rijk netwerk van creatieve makers en denkers.
Tetem [kunstruimte] is trekker binnen het Roombeek Cultuurpark Educatie programma, waarin ook Rijksmuseum Twenthe en De MuseumFabriek participeren. Het educatie aanbod sluit aan bij de tentoonstellingen. 
Tetem is één van de weinige presentatieplekken in Nederland waar digitale cultuur een hoofdrol speelt in de programmering. Er wordt gewerkt vanuit de beeldende kunst, maar beperken zich daar niet toe. En ze opereren in het veel bredere veld van digitale media, techniek, wetenschap en design.

De nieuwste hotspot is Tetem Café en is te vinden in het foyer van Tetem [kunstruimte]. In de multifunctionele ontmoetingsruimte is een conceptstore met duurzame cadeaus, workspace, vegetarische sappen, een koffiebar en het plantenasiel LEAFDE".

Een bezoek aan het Cultuurplein op Roombeek is dan ook zeker de moeite waard.


ArtEZ, Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving
Is in 2013 verhuisd van de Universiteit Twente naar TETEM2 in Roombeek.
Aan de Stroinksbleekweg / Hulsmaatstraat ligt het gebouwencomplex van de voormalige dekenfabriek, die in 1915 als de N.V. Twentsche Textiel Maatschappij ‘Tetem’ werd opgericht. Nadat het bedrijf failliet was gegaan, is het fabriekscomplex lange tijd in onbruik geraakt. De vuurwerkramp heeft voor dit gebouw een positieve uitwerking gehad en de AKI/ArtEz- Hogeschool voor de Kunsten ligt nu in het hart van de culturele wijk Roombeek.

ArtEz/AKI
ArtEz/AKI
Portiersloge
Portiersloge
ArtEz/Aki
ArtEz/Aki
Entree Tetem1
Entree Tetem1
Tetem1
Tetem1
Tetem en Aki
Tetem en Aki
AKI en Portiersloge
AKI en Portiersloge

Portiersloge
In de oude portiersloge van Tetem was tot eind december 2020 het het FoodAtelier gevestigd.
Inmiddels is het Foodatelier verhuisd en samen met bedrijven DiDutch & MetaChef begin 2021 gevestigd in het voormalig Menko-gebouw in Roombeek [Enschede]. De plek waar food & technologie samenkomen en dé thuisbasis van onze Digital Food Factory.

Inmiddels is het architectenbureau Studiodot.nl eigenaar geworden van deze prachtige portiersloge en heeft zij haar activiteiten van Hengelo hierheen verhuist.

Het Tetem-terrein
Het gehele Tetem-terrein beslaat 3 gebouwen; het Tetem1, de Portiersloge en Tetem2. Allen vallen onder een Gemeentelijk monument.

Eind 2022 is hier ook gestart met de bouw Tetem 3 en Tetem 4, een tweetal appartementen-complexen welk eind 2025 zullen worden opgeleverd. Tetem 3 krijgt een nieuwe naam deWeverij.